Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
Izvori, Nastavnici, Studenti
12.02.2024.

Turnitin – novi softver za provjeru autentičnosti radova

PlagScan, softver za provjeru autentičnosti radova koji je dosad korišten na Medicinskom fakultetu, od početka ove godine nije više dostupan. MZO i Srce stoga su nam omogućili pristup softveru Turnitin. Funkcionalnosti su slične, a korištenje je, kao i dosad, regulirano prijavom pomoću AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Turnitin svojim korisnicima nudi provjeru autentičnosti uspoređujući radove s dostupnim izvorima na Internetu koji uključuju preko 178 milijuna članaka iz znanstvenih časopisa, vlastitu bazu dokumenata te dodatne izvore kao što su npr. Dabar i Hrčak.  Slično kao i u sustavu PlagScan, nakon pokretanje provjere generira se izvještaj koji vizualno pomoću različitih boja prikazuje stupanj podudaranja s ostalim radovima te je korisniku omogućeno lako kretanje unutar same analize. 

Otkrivanje neautentičnih dijelova teksta odnosno potencijalnih plagijata pomoću softvera za provjeru važan je element promocije etičnosti u znanosti. Na ovaj se način želi potaknuti studente, ali i ostale autore da pravilno citiraju sve izvore koje su koristili pri izradi svojeg rada.

Ugovorene licencije djelatnicima Medicinskog fakulteta omogućuju neograničen broj provjera, a za pomoć u korištenju dostupne su pisane Upute za korištenje softvera Turnitin, kao i kratke video upute (animacije). Dodatno, Središnja medicinska knjižnica organizira i radionice za efikasno korištenje sustava. Termini radionica i obrazac za prijavu dostupni su na mrežnim stranicama SMK.