Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Autorska prava i otvoreni pristup

Otvoreni pristup je slobodan i besplatan mrežni pristup digitalnim znanstvenim publikacijama i drugim izvorima informacija, a omogućuje čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje i drugo zakonito korištenje tih izvora. Politiku otvorenog pristupa potrebno je provoditi uz poštivanje svih autorskopravnih propisa.

Autorsko pravo je skup pravnih normi koje autoru osiguravaju pravo nad njegovim djelom. Autorsko pravo nad djelom uvijek je zagarantirano, a autor ga može dati na korištenje uz određene uvjete što se regulira kroz licencije.

Pri objavi u otvorenom pristupu često se koriste licencije Creative Commons. One pomažu autorima da zadrže svoja autorska i srodna prava, a ujedno dopuštaju drugima da koriste i dijele autorsko djelo. Postoji više vrsta Creative Commons licencija, ovisno o razini dozvole drugima da neko djelo umnožavaju, mijenjaju, distribuiraju i koriste na druge načine.

Pri pohrani radova u repozitorije preporučujemo koristiti portal Sherpa Romeo, mrežni alat koji donosi pregled časopisa i izdavačkih politika vezanih uz otvoreni pristup radovima iz tih časopisa.