Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Edukacije

Središnja medicinska knjižnica za svoje korisnike organizira edukacijske programe u obliku predavanja i praktičnih radionica. Obuhvaćeni sadržaji uključuju: tematsko pretraživanje i probir literature, pripremu diplomskih radova, pravilno navođenje literature, izradu i održavanje autorskih profila u bazama podataka, unos radova u sustav CroRIS (ranije CROSBI), a organiziraju se i poslijediplomski tečajevi trajne medicinske izobrazbe pri Hrvatskoj liječničkoj komori.

Radionica za oblikovanje i uređivanje autorskih profila u bazama podataka

Pronalaženje vlastitih radova u bazama podataka nije uvijek jednostavno. Razlozi mogu biti različiti, a neki od najčešćih su:

 • na publikacijama ste potpisani različitim oblicima imena,
 • promijenili ste prezime ili ime,
 • imate dva prezimena ili dva imena (ili kombinaciju dva imena i prezimena),
 • postoji još netko s istim imenom i prezimenom kao vi,
 • greška u bazi podataka, itd.

Kako biste na jednom mjestu okupili sve informacije o objavljenim radovima, potrebno je izraditi i urediti autorske profile u bazama podataka. Zašto je to važno? Uređeni autorski profili u bazama podataka omogućuju pregled vlastite produkcije, praćenje utjecaja, olakšavaju prijavu na različite natječaje, te povećavaju vašu međunarodnu prepoznatljivost, kao i vidljivost i ugled vaše matične ustanove.

Na radionici ćete naučiti izraditi i/ili urediti autorske profile u bazama podataka i na platformama: ORCID, Web of Science Researcher Profiles (Clarivate), Scopus Profile, GoogleScholar i CROSBI*.

Radionica će se održati u Kompjutorskoj učionici na Šalati 3b, a za sudjelovanje se možete prijaviti putem obrasca.

Prijava je obavezna!

Radionica za unos radova u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju - CROSBI

Odlukom uprave Medicinskog fakulteta (Klasa: 003-08/22-04/1 Ur. broj: 380-59-10101-22-1815) svi zaposlenici izabrani u znanstveno-nastavna, znanstvena i nastavna zvanja obavezni svoje radove unijeti u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju - CROSBI.

U srpnju 2023.g. svi podaci iz baze CROSBI migrirani su u novi sveobuhvatni informacijski sustav znanosti Republike Hrvatske - CroRIS. Unos i ažuriranje radova, te uređivanje osobnih profila sada se izvodi u novom sučelju.

Stoga Središnja medicinska knjižnica organizira radionice za pomoć pri unosu radova i uređivanju profila.

Radionice se održavaju u Kompjutorskoj učionici, a za sudjelovanje se možete prijaviti putem obrasca.

Za rad u bazi neophodni su AAI@EduHr korisnički podaci.

Svim znanstvenicima profil u bazi kreiran je automatski, te unos možete napraviti i samostalno, slijedeći upute dostupne na poveznici Česta pitanja - CROSBI (irb.hr). U tom slučaju napominjemo da je rad prilikom unosa potrebno povezati sa svojim profilom, profilom ostalih kolega s Fakulteta te s Medicinskim fakultetom kao ustanovom. Prijava za radionicu je obavezna! Za dodatne informacije javite se u SMK osobno ili putem e-pošte na smk@mef.hr.

Pretraživanje literature u bazi PubMed

Središnja medicinska knjižnica nudi vam pomoć u odabiru literature za potrebe cjeloživotnog obrazovanja, istraživanja i pisanja različitih vrsta radova. Tematskim pretraživanjem dolazi se do pregleda literature na neku temu u svrhu definiranja ključnih pojmova, definicije i terminologije, uspostavlja se teorijski okvir na određenu temu, donose informacije o dosadašnjim spoznajama i najnovijim uvidima. Ovakvo pretraživanje predstavlja prvi korak u planiranju vlastitog istraživanja.

Radionice tematskog pretraživanja literature korištenjem baze PubMed održavaju se u računalnoj učionici na Medicinskom fakultetu (Šalata 3b)

Prijave za radionice su obavezne, pa molimo da ispunite prijavni obrazac.

Tečaj stalnoga medicinskog usavršavanja Medicinski časopisi: tradicionalna uloga u novom ruhu

Medicinski časopisi jedan su od ključnih oslonaca medicinske znanosti i prakse. S porastom broja medicinskih informacija i specijalizacije svih grana medicine, kao i novim pristupima rješavanju medicinskih problema (multidisciplinarni pristup, translacijski pristup i sl.), broj se medicinskih časopisa povećao, a njihova uloga diversificirala. Pod utjecajem novih tehnologija bilježenja i pristupa informacijama, promijenio se i oblik objavljivanja i pristupa medicinskim časopisima. Članci objavljeni u časopisima temeljni su pokazatelj znanstvene aktivnosti članova medicinske zajednice i posebno važan čimbenik u njihovu znanstvenom i profesionalnom napredovanju.

Tečaj je namijenjen upoznavanju uloge medicinskih časopisa u medicinskoj znanosti i praksi. Težište će se staviti na nove oblike objavljivanja medicinskih spoznaja i promjene koje je to donijelo cjelokupnom procesu izdavanja i vrednovanja  medicinskih časopisa.  Polaznicima će se pozornost usmjeriti na metričke pokazatelje kojima se mjeri utjecaj časopisa, kao i na obilježja o kojima treba razmišljati pri izboru časopisa za objavu vlastitih znanstvenih i stručnih radova.

Tečaj se boduje europskim sustavom bodova (1 ECTS),  a HLK boduje skup s 11 bodova. Više informacija i prijava dostupni su na poveznici http://ark.mef.hr/tecaj.htm.

FAQ diplomski

"FAQ diplomski*" je objedinjeni naziv za niz grupnih radionica i individualnih konzultacija vezanih za završni diplomski rad.

Sastoji se od:

 • "Diplomske srijede" kao individualne konzultacije koje se održavaju srijedom u ljetnom semestru.
 • „Diplomskog CHATvrtaka“ kao oblika grupnih radionica koje se održavaju četvrtkom u ljetnom semestru s temama:
  • Pretraživanje i citiranje literature, evaluacija informacija i
  • Pisanje i tehničko oblikovanje diplomskog rada.

*FAQ - Frequently asked questions

Obavijesti o novim terminima edukacija