Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Posudba knjiga

Pomoću našega mrežnog kataloga možete pristupiti vlastitom korisničkom profilu u knjižnici, te tako u bilo kojem trenutku provjeriti što sve imate ili ste imali posuđeno i produžiti rokove povrata trenutačno posuđenih knjiga.

Prilikom prijave, u oba polja (JMBAG i zaporka) unesite svoj JMBAG.

Pravila posudbe

Knjige se posuđuju uz predočenje studentske iskaznice (x-ice).

Knjige koje koristite u čitaonici, kao i one koje posuđujete na duže vrijeme, knjižničar zadužuje na vaš profil u računalnom knjižničnom sustavu.

Rokovi posudbe – Studentska zbirka, Šalata:

  • dnevna posudba – knjige koje na hrptu i poleđini imaju crvenu naljepnicu „za rad u čitaonici“. Knjige se mogu iznijeti iz knjižnice, ali moraju biti vraćene do kraja radnog vremena.
  • 14 dana – knjige koje na hrptu i poleđini imaju žutu naljepnicu „posudba na 14 dana“
  • 30 dana – ostali udžbenici i priručnici*

* Studenti Stomatološkog fakulteta knjige mogu posuditi na najdulje 14 dana. Studenti poslijediplomskih studija knjige posuđuju na 7 dana.

Na ostalim lokacijama Knjižnice, knjige se u većini slučajeva koriste ISKLJUČIVO u prostoru čitaonice:

Zbirka monografija, Šalata:

  • knjige u ovoj zbirci arhivski su primjerci i mogu se koristiti samo u knjižnici, uz prethodnu rezervaciju

Medicinska knjižnica Rebro:

  • knjige se mogu koristiti samo u prostoru knjižnice (na hrptu i poleđini imaju crvenu naljepnicu „za rad u čitaonici“)
  • zbog ograničenog broja primjeraka duža posudba nije moguća

Istodobno se mogu posuditi najviše 3 knjige. Posudba dvaju primjeraka istog naslova nije moguća.

Rok posudbe možete produljiti dva puta.

U slučaju kašnjenja, korisniku se na svim knjižničnim lokacijama posudba blokira na onoliko dana koliko je kasnio s povratom.

Prije upisa u novu akademsku godinu, prilikom završetka studiranja ili u slučaju prekida, student izvršava sve obveze prema Knjižnici.

Rezervacije

Rezervirati se mogu samo knjige koje su trenutačno dostupne za posudbu (u katalogu uz njih piše „Na polici“).

Na adresu e-pošte smk@mef.hr zatražite rezervaciju knjiga; upišite naslov, autora, izdanje / godinu izdanja te svoje ime i JMBAG. Kada knjiga bude spremna za preuzimanje, iz Knjižnice ćete dobiti obavijest. Rok za preuzimanje rezerviranih knjiga je tri dana.

Produživanje posudbe

Rok posudbe možete produžiti samostalno preko svoga korisničkog profila u mrežnom katalogu knjižnice, najkasnije na dan isteka.

U slučaju kašnjenja do dva dana („grace period“), produženje posudbe možete zatražiti putem e-pošte smk@mef.hr ili osobno u knjižnici.

Povrat i kašnjenje

Početkom svakog tjedna iz knjižničnog sustava šalje se „Podsjetnik“ svim korisnicima koji taj tjedan trebaju vratiti knjige. Podsjetnici se šalju na adresu studentske e-pošte (@student.mef.hr), pa ju je dobro redovito provjeravati.

Knjige je potrebno vratiti ili produžiti na vrijeme. Time omogućujete svojim kolegama da dobiju priliku posuditi potrebnu literaturu, a sebi omogućujete nesmetano korištenje knjižnice (bez blokada).

Grace period za posudbu od 14 ili 30 dana je dva dana nakon isteka roka posudbe – u tom razdoblju možete vratiti knjigu bez ikakvih sankcija.

U slučaju kašnjenja dužeg od dva dana, posudbu ne možete više produžiti, a kad knjige vratite, aktivira se zabrana posudbe na onoliko dana koliko ste kasnili.

Zabrana posudbe odnosi se na svu posudbu što uključuje i knjige za čitaonicu i vrijedi na svim lokacijama.

Studentu koji do kraja radnog vremena ne vrati knjigu s oznakom „za rad u čitaonici“, posudba se može zabraniti na duži rok.

U slučaju kršenja pravila posudbe, studentu se može trajno zabraniti posudba u knjižnici.

Ako izgubi ili uništi posuđenu knjigu, student ju je dužan nadoknaditi novim primjerkom istog naslova, autora i godine izdanja. Ako tog naslova više nema u prodaji, izgubljena građa može se, u dogovoru s knjižnicom, nadoknaditi i nekim drugim naslovom (cjenovnog ranga izgubljene knjige).